kontakt@tiandmi.pl
Chyba nie ma na świecie dziecka, które nie lubiłoby jeść ciastek. Nie ma, co się dziwić sama mam słabość do różnego rodzaju ciasteczek. Zwłaszcza takich domowych. Dlatego opracowałam przepis na zdrowe, szybkie, wegańskie i bezglutenowe ciastka z płatkami jaglanymi bez dodatku cukru, które idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie albo podwieczorek.
Wykonanie tych ciastek nie jest skomplikowane, dlatego warto zaprosić do ich przygotowania małych małych pomocników, którzy z pewnością docenią ich smak, ale i wspólnie spędzony czas. Porządku w kuchni zagwarantować Tobie nie mogę, ale świetną zabawę i wyjątkowe chwile spędzone razem już tak.
Potrzebujesz: (na 10 sztuk)
ETAP I
Płatki jaglane zalej wrzątkiem i pozostaw do napęcznienia.
Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj gruszkę. Dodaj do niej sok z cytryny i wymieszaj.
Do miski wsyp: 1,5 szklanki mąki owsianej, rozdrobnioną gruszkę, namoczone płatki jaglane, 3 czubate łyżki masła orzechowego. Ciasto wyrabiaj przy pomocy dłoni do momentu aż powstanie jednolita masa.
ETAP II
Z tak przygotowanej masy uformuj ciasteczka. Przygotuj foremkę do wykrawania ciastek. Nakładaj masę do foremki, wygładź górę, a na koniec ostrożnie zdejmij foremkę.
Piekarnik nagrzej do 180° C
Piecz przez 10 minut na jednej stronie. Przełóż je na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut.
Rada:
Moje ciastka mają 1 cm grubości, więc jeśli będziesz robić chudsze, to koniecznie kontroluj czas pieczenia.
Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na wegańskie i bezglutenowe ciastka to koniecznie przeczytaj wpis:
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.