kontakt@tiandmi.pl
Chyba nie ma na świecie osoby, która by nie lubiła jeść placków. Nie ma, co się dziwić sama mam słabość do różnego rodzaju placków, racuchów, panacejków. Dlatego opracowałam przepis na zdrowe, mocno czekoladowe placki z twarogu, które idealnie sprawdzą się na śniadanie, drugie śniadanie albo podwieczorek.
Placki z twarogu są łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego koniecznie zaproś do kuchni małych pomocników.
|
Potrzebujesz: (na około 10 sztuk)
Placki z twarogu:
Dodatkowo:
Dekoracja:
ETAP I
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 30 minut, aż zmiękną. Możesz też wykonać to wieczorem, a placki zrobić kolejnego dnia.
ETAP II
Twaróg rozgnieć przy pomocy widelca.
Namoczone daktyle zblenduj wraz z wodą, w której się moczyły.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
ETAP III
Do miski przełóż: rozgnieciony twaróg, zblendowaną masę daktylową i rozpuszczoną czekoladę.
Następnie dodaj: 1 jajko, 4 łyżki mąki ryżowej, pół łyżeczki cynamonu i 2 łyżki kakao.
Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Z tak przygotowanej masy uformuj placki. Obtocz z każdej strony w mące ryżowej.
Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu aż się zarumienią. Placki są delikatne, dlatego warto uważać podczas przewracania ich na drugą stronę.
ETAP IV
Dekoracja
Placki udekoruj jogurtem naturalnym, ulubionymi owocami oraz kawałkami gorzkiej czekolady.
Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na pyszne i zdrowe śniadania, to koniecznie przeczytaj te wpisy:
Gotuj ze mną. Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.