kontakt@tiandmi.pl
Ostatnio przeglądałam zeszyty z przepisami i znalazłam mój stary przepis na keks. Uświadomiłam sobie, że dawno go nie robiłam i nie jadłam, a przecież tak bardzo go lubię.
A, że nie miałam w spiżarni wszystkich składników, a części już nie używam w mojej kuchni, więc zrobiłam nową odsłonę starego przepisu. Tak powstał wegański i bezglutenowy keks bez dodatku cukru.
Keks szybko się przygotowuje, więc z powodzeniem może zastąpić chlebek bananowy i ciasto mocno czekoladowe, więc nie musisz wykonywać tego ciasta tylko od święta.
Keks wyszedł pyszny, wilgotny, więc chętnie dzielę się przepisem z Tobą.
Potrzebujesz:
Keks:
Polewa:
Dekoracja:
ETAP I
13 daktyli zalej 300 mililitrami wrzącej wody i pozostaw do momentu aż zmiękną.
ETAP II
Do blendera kielichowego włóż: namoczone daktyle wraz z wodą, w której się moczyły oraz 2 szklanki bakali. Zblenduj wszystko na gładką masę.
ETAP III
Do miski włóż: 1,5 szklanki mąki owsianej, 1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, zblendowaną masę oraz 50 mililitrów oleju.
Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Masę na keks przelej do foremki i zostaw na 10 minut, by chwilę odpoczęło.
ETAP IV
Keks piecz w temperaturze 180° C przez około 50 minut lub 30 minut jeśli robisz w małych foremkach. (Ja zrobiłam w mini foremkach do przygotowywania batonów)
ETAP V
Polewa:
Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki.
Do garnka wlej 25 mililitrów mleka roślinnego i podgrzej je. Dodaj czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
Polej keks polewą, a następnie ułóż na nim liofilizowane maliny. Pozostaw do momentu zastygnięcia.
Przeczytaj jeszcze te wpisy:
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.