Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

Wegański i bezglutenowy keks 1
12 grudnia 2021

Wegański i bezglutenowy keks- bez cukru

Ostatnio przeglądałam zeszyty z przepisami i znalazłam mój stary przepis na keks. Uświadomiłam sobie, że dawno go nie robiłam i nie jadłam, a przecież tak bardzo go lubię.

A, że nie miałam w spiżarni wszystkich składników, a części już nie używam w mojej kuchni, więc zrobiłam nową odsłonę starego przepisu. Tak powstał wegański i bezglutenowy keks bez dodatku cukru.

Keks szybko się przygotowuje, więc z powodzeniem może zastąpić chlebek bananowy i ciasto mocno czekoladowe, więc nie musisz wykonywać tego ciasta tylko od święta.

Keks wyszedł pyszny, wilgotny, więc chętnie dzielę się przepisem z Tobą.

 

Wegański i bezglutenowy keks- składniki

 

Potrzebujesz:

Keks:

  • 1,5 szklanki mąki owsianej
  • 13 suszonych daktyli
  • 300 mililitrów wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki bakali ( ja użyłam 1 szklankę orzechów włoskich, ¼ szklanki rodzynek, ½ szklanki żurawiny i ¼ szklanki śliwek suszonych
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego (50 mililitrów)
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Polewa:

  • 50 gramów gorzkiej czekolady
  • 50 mililitrów mleka roślinnego (napoju roślinnego)

 

Dekoracja:

  • liofilizowane maliny

 

Wegański i bezglutenowy keks- sposób przygotowania

 

Wegański i bezglutenowy keks 2

 

ETAP I

13 daktyli zalej 300 mililitrami wrzącej wody i pozostaw do momentu aż zmiękną.

 

ETAP II

Do blendera kielichowego włóż: namoczone daktyle wraz z wodą, w której się moczyły oraz 2 szklanki bakali. Zblenduj wszystko na gładką masę.

 

ETAP III

Do miski włóż: 1,5 szklanki mąki owsianej, 1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, zblendowaną masę oraz 50 mililitrów oleju.

Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Masę na keks przelej do foremki i zostaw na 10 minut, by chwilę odpoczęło.

 

ETAP IV

Keks piecz w temperaturze 180° C przez około 50 minut lub 30 minut jeśli robisz w małych foremkach. (Ja zrobiłam w mini foremkach do przygotowywania batonów)

 

Wegański i bezglutenowy keks- propozycja podania

 

Wegański i bezglutenowy keks 3

 

ETAP V

Polewa:

Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki.

Do garnka wlej 25 mililitrów mleka roślinnego i  podgrzej je. Dodaj czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. 

Polej keks polewą, a następnie ułóż na nim liofilizowane maliny. Pozostaw do momentu zastygnięcia.

 

Przeczytaj jeszcze te wpisy:

 

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.