kontakt@tiandmi.pl
Kiedy synek zobaczył zdjęcie jaglanych ciastek, to spytał czy zrobimy znowu takie. Odpowiedziałam, że niestety nie, ponieważ nie mamy wszystkich składników, ale możemy zrobić razem zupełnie nowe ciastka z produktów, które mamy w domowej spiżarni.
Przystąpiliśmy do pracy i tak oto powstały szybkie i proste ciastka owsiane z masłem orzechowym.
Oczywiście nie obyło się bez małej katastrofy.
Zawsze po zblendowaniu i przełożeniu masy do miski zostaje dość sporo składników na ściankach kielicha blendera, dlatego wlewam do niego mleko roślinne i robię koktajl. Wtedy wiem, że nic się nie marnuje.
Chciałam zrobić tak samo i tym razem. Jednak, gdy podniosłam kielich z gotowym koktajlem, wówczas cała zawartość wylała się na blat kuchenny jak morska fala.
Tak wiem, że już pisałam o tym wielokrotnie, ale naprawdę uwierz mi: sprzęty elektryczne mnie nie lubią. No chyba, że zepsuła się jakaś uszczelka.
Ciastka wyszły pyszne, dlatego dzielę się z Tobą tym przepisem.
Potrzebujesz: ( mi wyszło około 50 małych ciasteczek)
na ciastka:
do dekoracji:
Rady:
ETAP I
Do miski wsyp 16 suszonych daktyli i zalej wrzątkiem. Pozostaw na minimum 40 minut. Możesz też tą czynność wykonać wieczorem i pozostawić daktyle na noc.
ETAP II
350 gramów płatków owsianych zblenduj w blenderze na mąkę.
Banana obranego ze skórki zblenduj wraz z daktylami i 100 mililitrami wody po moczeniu daktyli.
Mąkę z płatków owsianych przesiej wraz z dwiema łyżeczkami cynamonu do miski.
Dodaj 200 gramów masła orzechowego oraz masę powstałą po zblendowaniu daktyli i banana. Wszystko wymieszaj.
Zagniataj do momentu aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą i będzie można z tej masy uformować kulę.
ETAP III
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Masę rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość około 5 milimetrów. Przy pomocy foremek do ciastek wykrawaj dowolne kształty.
Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 15 minut w temperaturze 170°C. Kontroluj czas pieczenia, bo być może Twoje ciastka będą potrzebowały krótszego lub dłuższego czasu pieczenia.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
ETAP IV
Po wystudzeniu ciastka są gotowe do zjedzenia.
Jeśli jednak chcesz je bardziej ozdobić wówczas zrób polewę z rozpuszczonej czekolady.
Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Polej ciastka gorzką czekoladą, a następnie ułóż na nich maliny liofilizowane. Pozostaw do momentu zastygnięcia gorzkiej czekolady.
Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na pyszne ciasteczka to przeczytaj te wpisy:
Gotuj ze mną. Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.